NA ULICAMA VARVARINA 30 NOVIH KONTEJNERA ZA RECIKLAŽU STAKLA UZ PODRŠKU APATINSKE PIVARE

Stanovnici Varvarina imaju mogućnost da staklenu ambalažu iz svojih domaćinstava od sada odlažu u namenske kontejnere i tako doprinesu odgovornom upravljanju ovim otpadom i zaštiti životne sredine.

Varvarin, 27. april 2021. - Stanovnici Varvarina imaju mogućnost da staklenu ambalažu iz svojih domaćinstava od sada odlažu u namenske kontejnere i tako doprinesu odgovornom upravljanju ovim otpadom i zaštiti životne sredine. Zahvaljujući projektu „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ 30 kontejnera u obliku zvona raspoređeno je na ulicama Varvarina, a građani i ugostitelji pozvani su da u njih ubace iskorišćene prazne flaše i tegle, kako bi sprečili da ovaj ambalažni otpad završi na deponijama. Projekat u Srbiji kroz saradnju sa odabranim gradovima i opštinama sprovode Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), zajedno sa kompanijom Sekopak i uz finansijsku podršku Apatinske pivare.

 

Zamenik predsednika opštine Varvarin, Dejan Milanović smatra da će zvona za reciklažu stakla doprineti unapređenju i lakšoj primeni ekoloških navika građana Varvarina. „Dugogodišnja saradnja koju negujemo sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) u oblastima zagađenja, reciklaže i zaštite životne sredine prethodila je realizaciji ovog projekta i izuzetna nam je čast što u istom duhu nastavljamo u partnerstvu da radimo na unapređenju kvaliteta života građana Varvarina“, kaže Dejan Milanović.

 

 

Za sprovođenje projekta na terenu, praćenje popunjenosti i dinamike pražnjenja staklene ambalaže iz zvona zaduženo je JKP Varvarin. „Ponosni smo što naša opština učestvuje u ovom projektu, posebno jer nastavljamo i proširujemo saradnju sa našim partnerima na polju masovne reciklaže, zahvaljujući čemu smo i jedna od jedinica lokalne samouprave koje se mogu pohvaliti zavidnim reciklažnim centrom“, ističe Dejan Rakić, direktor JKP Varvarin.

 

 

Menadžerka za komunikacije Apatinske pivare, Maja Barać Stojanović, poručuje da će Apatinska pivara uvek podržati projekte koji suštinski unapređuju pristup tretmanu ambalažnog otpada. „Nije dovoljno samo govoriti da se moramo fokusirati na primarnu selekciju, već i obezbediti uslove za to. Reciklažna zvona neobičnog dizajna već bude pažnju stanovnika celog regiona, a sigurno će zainteresovati i građane Varvarina da adekvatno odlažu staklenu ambalažu. Verujemo da će Varvarin kao nova pilot opština iz Rasinskog okruga postati pravi primer primarne separacije staklene ambalaže”, kaže Maja Barać Stojanović.

 

 

Izrazivši zadovoljstvo što se partnerstvom sa JKP Varvarin proširuje mreža prikupljanja staklenog ambalažnog otpada, Milica Kuzmanov, marketing menadžerka kompanije Sekopak, operatera ambalažnog otpada, kaže da je za uspeh projekta ključna edukacija o reciklaži. „Primarna selekcija podrazumeva razvrstavanje otpada na mestu njegovog nastanka, odnosno u domaćinstvima, i nadamo se da ćemo motivisati građane da usvoje ovu naviku i recikliraju staklenu ambalažu“, kaže Milica Kuzmanov.

 

 

U projektu učestvuje 14 gradova i opština iz Srbije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, a ukupno 600 zvona za reciklažu stakla postavljeno je u Nišu, Kragujevcu, Somboru i Varvarinu. Predstavnica NALED-a i menadžerka projekta Sanja Knežević Mitrović ističe da je jedan od ciljeva projekta da se u odabranim gradovima i opštinama poveća količina prikupljene staklene ambalaže za 20%. „Rezultat projekta biće i dokument, odnosno vodič sa preporukama i uputstvima za jedinice lokalnih samouprava koje će moći da primene svi gradovi i opštine širom regiona kako bi otpočele sa procesom uvođenja primarne selekcije otpada. Upravo usmeravanjem metoda upravljanja otpadom i podizanjem svesti o njihovoj važnosti ostvaruje se i direktan doprinos daljem pridruživanju EU zemalja učesnica u projektu“, naglašava Sanja Knežević Mitrović

 

Tagovi


PODRŠKA NACIONALNOM SPORTSKOM SAVEZU SLEPIH I SLABOVIDIH

PODRŠKA NACIONALNOM SPORTSKOM SAVEZU SLEPIH I SLABOVIDIH

 

Apatinska pivara podržala održavanje XVII Evropskog prvenstva u devetočunjskom kuglanju

 

 

Beograd, 29. maj 2017. – Apatinska pivara podržala je održavanje XVII Evropskog prvenstva u devetočunjskom kuglanju u organizaciji Nacionalnog sportskog saveza slepih i slabovidih. Na takmičenju koje se održava od 29. maja do 4. juna u Banji Junaković kod Apatina, nadmetaće oko 150 učesnika iz 11 evropskih zemalja.

 

Nacionalni sportski savez slepih i slabovidih osnovan je na incijativu nekoliko klubova i društava sporta i šaha slepih i slabovidih i Saveza Slepih Srbije. Reprezentacije ovog saveza učestvuju na internacionalnim prvenstvima u šahu, atletici, plivanju, kuglanju i drugim sportovima i osvajači su brojnih medalja.

 

Podrška Nacionalnom sportskom savezu slepih i slabovidih je samo jedna u nizu aktivnosti koje Apatinska pivara i brend Jelen sprovodi u cilju osnaživanja sportista sa invaliditetom.

 

Tokom meseca juna, u okviru saradnje sa Paraolimpijskim komitetom Srbije, a kroz projekat „Šampioni svaki dan“, javnosti će biti predstavljena platforma koja ima za cilj da motiviše i ohrabruje osobe sa invaliditetom kako bi se u što većem broju uključili u sport.

 

U tom cilju biće organizovani inspiracijskih događaji u gradovima širom Srbije kako bi se dodatno aktivirali i predstavnici lokalnih zajednica.

TRENINZI BEZBEDNE VOŽNJE ZA MATURANTE

TRENINZI BEZBEDNE VOŽNJE ZA MATURANTE

 

Zahvaljući MUP-u i Apatinskoj pivari, somborski i apatinski maturanti na obuci u NAVAK-u

 

Beograd, 10. maj 2017 – U okviru obeležavanja Četvrte svetske nedelje bezbednosti saobraćaja na putevima, koja traje do 14. maja, Apatinska pivara je, uz podršku opštine Apatin i grada Sombora, organizovala treninge bezbedne vožnje za sto apatinskih i somborskih maturanata koji imaju za cilj da što više punoletnih srednjoškolaca, koji poseduju vozačku dozvolu, prođe kroz treninge bezbedne vožnje, nauči da prepozna i reaguje na opasnosti tokom vožnje i stekne realno vozačko iskustvo. Realizacijom ovih treninga u centru NAVAK, Pivara je podržala sprovođenje Akcije „Matura“, koju Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovodi uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a čiji je cilj veća bezbednost učenika završnih razreda srednjih škola.

 

Stručnjaci iz oblasti bezbednosti u saobraćaju smatraju da je najveći uzrok saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju mladi vozači preveliko samopouzdanje sa jedne strane i manjak iskustva sa druge strane. Koncept jednodnevnog treninga podrazumeva da polaznici prođu kroz niz teoretskih, ali pre svega praktičnih, vrlo realističnih situacija za upravljačem automobila. Takođe, ovaj trening je bio jedinstvena prilika da se mladim vozačima skrene pažnja da bezbednom vožnjom ne poštuju samo zakonske norme, već čuvaju sopstveni i životi drugih učesnika u saobraćaju.

 

Učenici su se složili da im je ovo iskustvo dragoceno. Rizične situacije u vožnji koje su tokom treninga iskusili u bezbednim uslovima, bile bi mnogo dramatičnije da su se desile u realnoj vožnji, naveli su maturanti, kao i da su sada daleko pripremljeniji za upravo ovu vrstu okolnosti u saobraćaju.

 

Statistika potvrđuje da se obukama ove vrste utiče na mlade vozače da se odgovornije ponašaju u saobraćaju, ređe čine saobraćajne prekršaje, a prema podacima MUP-a mladi vozači koji su prethodnih godina prošli ovu obuku nisu izazvali ni jednu tešku saobraćajnu nezgodu. U planu je da mladi vozači, punoletni srednjoškolci, iz drugih opština i gradova prođu kroz ovu obuku.

 

Uporedo sa ovom akcijom, Apatinska pivara zajedno sa Upravom saobraćajne policije, već desetu godinu zaredom realizuje kampanju Kad pijem, ne vozim“ koja uspešno utiče na svest vozača i ukazuje na značaj odgovorne konzumacije i rizike vožnje pod dejstvom alkohola. 

Pogledajte sve vesti