Istorijat Apatinske pivare

Istorija naše kompanije seže do 1756. godine

Apatinska pivara osnovana je 1756. godine kao „Carska pivara" u Apatinu. 

Postoje zapisi o proizvodnji 12.000 hektolitara piva u XVIII veku. Pivara se prvi put privatizuje krajem XIX veka, kada počinje nova faza u razvoju koju karakterišu velika investiciona ulaganja. 
U periodu do Prvog Svetskog rata, proizvodnja je iznosila 16.000 hl piva godišnje. Već 1950. godine, proizvedeno je 40.782 hl piva, a broj zaposlenih radnika se popeo na 120.
Tokom sedamdesetih uveden je proces automatizovanih visokotiražnih linija, što je rezultiralo proizvodnjom od čak 634.681 hektolitara piva 1977. godine, ali i proširenjem asortimana osvežavajućim bezalkoholnim pićima od narandže, limuna, borovnice 1969. godine a kasnije i od alpskih trava.

 

 

 

U junu 2012. godine Apatinska pivara postaje deo jedne od najvećih globalnih pivarskih kompanija Molson Coors, kao deo grupacije Molson Coors Evropa. 
Molson Coors Evropa ima sedište u Pragu, koja posluje na tržištima Srbije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Crne Gore, Rumunije i Slovačke. U brendove Molson Coorsa ubrajaju se: Jelen pivo, Nikšićko pivo, Borsodi, Bergenbier, Ožujsko pivo, Kamenitza i mnogi drugi.